Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2014 13:18 - КАКВИ ОВОЩНИ ДРЪВЧЕТА ДА ЗАКУПИМ И КОГА ДА ГИ ЗАСАДИМ?
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 10187 Коментари: 0 Гласове:
1



Когато започнем да облагородяваме околовилното пространство или двора на селската ни къща, често си задаваме въпроса  какви дръвчета ще виреят, какви сортове да закупим, кога е най-благоприятно да ги засадим  и ред подобни, които трябва добре да се обмислят предварително. Безразборното засаждане на “каквото ни падне” е неудачно и води до нецелесъобразно използване на площта. Въпросът е от къде да започнем  ?

1. Съблюдаване на почвените и климатични условия. Като за начало трябва да се поразходим из околността и разберем какви дръвчета  виреят, има ли вода за напояване, да се посъветваме със съседите падат ли ранни пролетни слани, духат ли силни ветрове, узряват ли късните сортове, с което ще добием обща представа за това какво да засадим. Добре е да се направят и някои почвени анализи, макар че това изисква време и средства. Ограничаващ фактор е активният калций в почвата. Овощните растения се развиват нормално до 4-5 % активен калций, с изключение на прасковата и дюлята, които не понасят повече от 1,5 %. За ябълката, крушата, ореха и прасковата най-благоприятна е слабо киселата до неутрална реакция на почвата (рН 6,5-7,5). На алкални почви вирее бадемът (рН 8-8,5), а на кисели (рН 5-6) черешата и вишнята върху подложки дива череша, вишня и слива. Ягодите се развиват на  слабо кисели почви, а кайсията – на слабо алкални. За състава на почвата можем да съдим и по наличната растителност. На варовита почва виреят кокиче, бяла детелина, мащерка, лавандула, трънкосливка, дрян и др. На песъчлива - изтравниче, жълтуга, папрати, хвощ и диви кестени. На глинесто-варовита - кърпикожух, троскот и мента, а на глинесто-песъчлива - шибой, дива череша и върба. Неподходящи за овощните дървета са заблатените, сбити, бедни, едрочакълести и засолени почви. Не се засажда и на мястото на скоро изкоренено дърво. В почвата се развиват бактерии и актиномицети, които затрудняват растежа на младите дръвчета (т.н. почвена умора). Трябва да се знае, че прасковите, кайсиите и дюлите се засаждат при надморска височина не повече от 500-600 m, ябълките, крушите, черешите и сливите – до 800 m и ягодите, малините и къпините до 1300 m. Ако наблизо има голям воден басейн оказващ омекотяващо влияние върху климата, може да се засаждат и някои по-взискателни към температурата култури като смокини, актинидия, дафинов лист, райска ябълка, фисташка.

2. Избор на посадъчен материал. След като се прецени, че почвените и климатични условия са подходящи за овощни дръвчета, трябва да се избере необходимият вид и сорт. Добре е да се изберат такива, че през пролетта, лятото и есента да има конвейр от пресни плодове, а и за зимата да се съхрани част от продукцията. Трябва да се прецени по колко дървета от сорт ще се засадят (в зависимост от големината на площта с която се разполага и разстоянията на засаждане). Закупуването на дръвчетата трябва да става от лицензираните разсадници, за да се гарантира автентичността на материала и здравината му. В противен случай може да се окаже, че закупеният сорт след години роди не това което сме очаквали или пък дърветата се разболеят и загинат. Посадъчният материал трябва да е етикиран, като на етикета коректно да са посочени сорта, подложката, производителя. Дръвчетата трябва добре да се огледат, за да не се засадят дивачки, което често се случва. Използва се винаги първокласен материал, който трябва да отговаря на определени показатели, т.е. обръща се внимание на автентичността на сорта, доброто срастване между подложката и присадника, на здравното състояние, развитието на кореновата система и надземната част на дръвчето. За посадъчен материал се използват едногодишни дръвчета без или със предивременни клончета. Оформянето на коронките става на място (след засаждането).

3. Кога да закупим и засадим дръвчетата ? Най-добре е закупуването да става наесен, веднага след изваждане на дръвчетата от разсадниците. Тогава има по-голяма вероятност да се закупи качествен материал, а така също и  търсеният сорт и вид. От друга страна  се осъществява и по-ранно  есенно засаждане, което е по-добро от пролетното. Есенното засаждане благоприятства прихващането, тъй като раните по корените калусират и още рано напролет се образуват нови коренчета. Такива дръвчета преодоляват по-лесно пролетните и летните засушавания. Особено желателно е есенното засаждане на места където не е възможно напояване. Ако е невъзможно есенно засаждане, то през пролетта това трябва да стане  колкото е възможно по-рано,  защото при закъсняване процента на прихващане е по-малък и прирастът – по-слаб. Ако посадъчният материал се превозва на по-големи разстояния и времето е студено, трябва да се вземат мерки за предпазването му от изсъхване или измръзване. Добре е в такива случаи корените  да се завият с плътна хартия, а предивременните клончета да се завържат внимателно към стъблото, за да не се счупят. Ако дръвчетата не се засаждат веднага,  те се заравят в почва или пясък и  се поливат. Трябва да се внимава да не се нападнат от мишки.

4. Как да разположим дръвчетата ? Важно е къде (в коя част на двора) какво дръвче ще се засади. По-обемните дръвчета (орех, кестен, лешник и др.) се засаждат в северната част на площта, така че движейки се слънцето през деня да огрява цялата площ. Не трябва да се допуска засенчване. По-топлолюбивите култури се засаждат “на завет”(до огради). Касисът може да служи за жив плет. Малините и къпините се поставят в края на площта, защото имат голяма размножителна способност и често се разпростират завладявайки цялата градина. Ягодите може да виреят и под асмите. Дърветата от кръстосаноопрашващите се видове се поставят наблизо с цел по-лесното пренасяне на прашеца от насекомите и вятъра. Избират се такива сортове, които  да цъфтят по едно и също време и да имат еднакво дълголетие. За да се добие зрителна представа за разположението на видовете и сортове е добре да се скицира площта върху лист хартия и с разноцветни копчета или пулчета да се фиксират местата на дърветата (еднаквите сортове се отбелязват с един цвят). Чрез разместването им ще се определят точните места и ще се добие представа как ще изглеждат дърветата на фона на цветните и тревни  площи. Ако правилно сме съумяли да разпределим и оползотворим площта на дворната градина, ще получаваме години наред естетическа наслада и  продукция, която ще задоволява нуждите ни.

 




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 851064
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. hobi